Kroon

Een kroon is een kunsttand- of kies die over je eigen tand of kies wordt gezet. Een kroon kan van verschillende materialen worden gemaakt. Doordat een kroon op maat gemaakt wordt ziet het er natuurlijk uit en past het mooi bij de rest van je gebit.

Een kroon is een kunsttand- of kies die over de eigen tand of kies wordt gezet. Een kroon is nodig wanneer een tan of kies te vaak gevuld is of als er na het afbreken van een tand of kies te weinig houvast is om deze opnieuw te vullen. Een kroon zorgt ervoor dat de tand of kies behouden blijft. Een kroon kan ook vervaardigd worden om de esthetiek te verbeteren.

De behandeling

Het kan zijn dat er voorbereidende behandeling nodig is.  Bijvoorbeeld een vulling of wortelkanaalbehandeling. Om de tand te versterken kan het zijn dat er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts zal de tand of kies waarop de kroon wordt gemaakt slijpen om ruimte voor de kroon te creëren. Er wordt een afdruk of scan van het gebit gemaakt zodat de tandtechnieker een passende kroon kan vervaardigen. Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een tijdelijke noodkroon gemaakt. Na 2 weken wordt de definitieve kroon geplaatst met cement door de tandarts.

Materialen

Een kroon kan van verschillende materialen worden gemaakt. Porselein, zirkonium, metaal en porselein of geheel van metaal. De tandarts zal beslissen welk materiaal het meest geschikt is.

Bron: KNMT

Openingstijden

Maandag: 08:00 – 20:00 uur
Dinsdag t/m Vrijdag: 08:00 – 17:00 uur
Zaterdag: 08:30 – 16:30 uur

Locatie

Herculesplein 379
3584 AA Utrecht

* Telefonisch bereikbaar op ma t/m vrij van 08:30-17:00 uur.