Kroon

Een kroon is een kunsttand- of kies die over uw eigen tand of kies wordt geplaatst. Verschillende materialen kunnen worden gebruikt bij de vervaardiging van een kroon. Door de nauwkeurige maatvoering oogt een kroon zeer natuurlijk en past deze uitstekend bij uw overige gebitselementen.

Een kroon wordt aanbevolen wanneer een tand of kies meerdere malen is gevuld of wanneer er na het afbreken van een tand of kies te weinig stevigheid is overgebleven voor een nieuwe vulling. Hierdoor wordt de functionaliteit van de tand of kies behouden. Daarnaast kan een kroon ook worden vervaardigd om de esthetiek te verbeteren.

De behandeling

Het kan voorkomen dat er voorafgaande behandelingen nodig zijn, zoals een vulling of wortelkanaalbehandeling. Om uw tand te verstevigen, kan het zijn dat er een pin of opbouw vereist is. Uw tandarts zal de tand of kies waarop de kroon wordt aangebracht, prepareren door te slijpen om voldoende ruimte te creëren voor de kroon. Hierna wordt er een afdruk of scan van uw gebit gemaakt, zodat de tandtechnicus een kroon op maat kan vervaardigen. Om de bewerkte tand of kies tijdelijk te beschermen, wordt er een noodkroon geplaatst. Na een periode van 2 weken wordt de definitieve kroon door uw tandarts met behulp van cement geplaatst.

Materialen

Er zijn diverse materialen waaruit een kroon kan worden vervaardigd, zoals porselein, zirkonium, metaal en porselein gecombineerd, of volledig metaal. Uw tandarts neemt de beslissing over welk materiaal het meest geschikt is in uw specifieke geval.

Bron: KNMT

Openingstijden

Maandag: 08:30 – 20:00 uur
Dinsdag t/m Vrijdag: 08:30 – 17:00 uur

Locatie

Herculesplein 379
3584 AA Utrecht

* Telefonisch bereikbaar op ma t/m vrij van 08:30-17:00 uur.