Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling Utrecht

Het gebit bestaat uit talloze onderdelen, waaronder ook het wortelkanaal. Wanneer deze ontstoken raakt, is het meestal tijd voor een wortelkanaalbehandeling. Al uw tanden zijn verbonden met deze wortels en wanneer er een ontsteking in het wortelkanaal ontstaat, kan deze snel doortrekken naar de zenuwen en het bindweefsel. Om dit te voorkomen plant u een gemoedelijke wortelkanaalbehandeling in Utrecht bij de deskundige tandartsen van Mondzorg Galgenwaard.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling is bedoeld om ontstoken weefsel te verwijderen. Laten we vooropstellen dat een wortelkanaalbehandeling volledig pijnvrij hoort te zijn. Hiervoor passen we een plaatselijke verdoving toe. Maar, voordat we starten met de behandeling maken we eerst een aantal foto’s om te kijken hoe het gebit eraan toe is en waar de wortelkanaalbehandeling toegepast moet worden.

Vervolgens wordt er een gaatje geboord in de tand of kies en wordt eerst het ontstoken weefsel zorgvuldig verwijderd. Als al het ontstoken weefsel verwijderd is, moet het wortelkanaal gereinigd worden. Na het reinigen worden de wortelkanalen weer netjes opgevuld. Bij een ernstig verzwakte tand of kies is het ook mogelijk om een kroon te plaatsen.

Wortelkanaalbehandeling

Hoe ontstaat een wortelkanaalontsteking?

Een wortelkanaalontsteking kan op allerlei manieren ontstaan. Het is veelal een gevolg van een slechte mondhygiëne. Een veel voorkomende oorzaak van een wortelkanaalontsteking is dan ook het hebben van gaatjes. In gaatjes hopen talloze bacteriën zich op en dat kan flink gaan ontsteken. Een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist is dan ook wenselijk.

Wanneer voeren we de behandeling uit?

Wortelkanaalbehandeling of trekken? Dat is een vraag die we eerst zullen beantwoorden. In enkele gevallen is een wortelkanaalbehandeling namelijk niet mogelijk en dan is het vaak noodzakelijk om een tand te trekken. Het is belangrijk voor de algehele gezondheid dat het ontstoken weefsel zo snel mogelijk wordt verwijderd. De manier waarop bepalen we aan de hand van een grondige mondinspectie.

Wortelkanaalbehandeling tand
Wortelkanaalbehandeling tand 2

Hoelang duurt mijn wortelkanaalbehandeling?

De duur van uw wortelkanaalbehandeling hangt af van uw persoonlijke situatie. Meestal duurt een wortelkanaalbehandeling tenminste een half uur met uitloop naar twee of drie uur. Daarnaast komt het ook weleens voor dat de ontsteking dusdanig heftig is, dat er een tweede behandeling plaats moet vinden. Of dit noodzakelijk is bespreken we met u na de eerste behandeling.

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

Wij werken uitsluitend met de meest moderne verdovingstechnieken en materialen, waardoor een wortelkanaalbehandeling geen pijn doet. De professionals van Mondzorg Galgenwaard behandelen uw gebit met uiterste zorg en wij zorgen ervoor dat u comfortabel bij ons in de stoel zit.

Wortelkanaalbehandeling tand 3

Pijn na de behandeling en nazorg

Hoewel we er alles aan doen om de wortelkanaalbehandeling pijnloos te verzorgen, kan het zijn dat u na de behandeling nog enigszins last heeft van een vreemd gevoel. Om de behandeling goed uit te kunnen voeren, moeten we een gat boren in uw tandzenuw. Dit is voor uw gebit een vrij heftige ingreep, waardoor het logisch is dat uw gebit wat gek aanvoelt. Dit is echter volkomen normaal. Dat u daarnaast nog een pijnlijk gevoel heeft is ook een mogelijkheid. Bij hevige pijn adviseren we wel om direct contact op te nemen met onze praktijk. Er kan in dat geval ook iets anders aan de hand zijn dan enkel napijn van de wortelkanaalbehandeling.

Hoelang u de gewoonlijke napijn houdt, hangt geheel af van de ingreep. Vooralsnog duurt bij de meeste mensen de napijn na een behandeling van het wortelkanaal echter maximaal twee weken. Om de pijn te verzachten adviseren we om paracetamol en eventueel ibuprofen in te nemen voor een korte periode.

Wortelkanaalbehandeling tand model

Een afspraak maken voor een wortelkanaalbehandeling? 

Heeft u last van uw tanden of wilt u een afspraak maken voor een algehele controle? Wij checken graag of een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is.

Openingstijden

Maandag: 08:30 – 20:00 uur
Dinsdag t/m Vrijdag: 08:30 – 17:00 uur

Locatie

Herculesplein 379
3584 AA Utrecht

* Telefonisch bereikbaar op ma t/m vrij van 08:30-17:00 uur.